מחקר חדש בימי הקורונה :
מחצית מהמכורים לסמים לשעבר מדווחים על כמיהה לשימוש בסמים ורבע מהם חוששים כי הניקיון שלהם מסמים נמצא בסכנה
מחקר חדש שנערך על ידי דודי גולד, מטפל בהתמכרויות ומנהל מרכז גולד לטיפול בהתמכרות לקנביס, וד"ר חגית בוני-נח מהחוג לקרימינולוגיה באוניברסיטת אריאל, ביקש לבחון את תחושותיהם והתנהגותם של מכורים לסמים לשעבר בימי הקורונה.
במשך כשבוע ימים, במהלך הסגר שהוטל בישראל במהלך חג הפסח ולאחריו, העבירו החוקרים את שאלון המחקר ל-113 מכורים לסמים לשעבר, 78% מהם גברים ו-22% נשים בגילאי 22 עד 69. מתוכם, 40% היו מכורים לשעבר לקנביס, 28% להרואין, 17% לחומרים ממריצים כמו קוקאין , והשאר לחומרים אחרים.
תוצאות המחקר הראו כי 27% מהאנשים שחוו התמכרות לסמים וכיום נקיים, דיווחו כי לתחושתם המשך הניקיון שלהם מסמים נמצא בסכנה בימים אלו, כמחציתם נקיים מסמים בטווח של שנתיים עד 5 שנים.
51% מהנבדקים דיווחו כי הם חשים כמיהה וגעגוע להשתמש בסמים בתקופה הזאת של התפרצות נגיף הקורונה, 19% מהם דיווחו כי הם מרגישים כמיהה במידה רבה ובמידה רבה מאוד , 6% במידה בינונית ו-26% במידה מעטה.
בהשוואה שנערכה בין המכורים לקנביס לשעבר (שהיוו 40% מהמדגם) ובין מכורים לשאר החומרים נמצאו הבדלים מובהקים. בקרב מכורים לשעבר לקנביס חלה עלייה פי 2.5 בכמיהה לשימוש בסמים לעומת מכורים לחומרים אחרים.
כשנשאלו הנבדקים שחשו כמיהה לשימוש בסמים לדעתם לגבי הגורמים העיקריים לתחושות אלו, הם ציינו כי הן נובעות משעמום (51%), בדידות (49% ), העדר תמיכה פיזית (40%) ולחץ כלכלי ( 39%).
על פי ממצאי המחקר, תקופת הסגר גרמה לאחוז קטן מהנבדקים להפסיק כליל התנהגויות מתמכרות: כש- 2% דיווחו כי הפסיקו להמר כלל , 3% ציינו כי כבר אינם צורכים אלכוהול וטבק, 6% דיווחו כי הפסיקו לצפות בפורנו, ו-16% דיווחו כי הפסיקו קניות מקוונות של מוצרי פנאי. אולם מצד שני, חלה עלייה מובהקת מאוד בפנייה להתנהגויות ממכרות במיוחד בקרב אלו שדיווחו כי עשו התנהגויות אלו בעבר: 30% מהנבדקים דיווחו על צריכת טבק במידה רבה ובמידה רבה מאוד (לעומת 20% בלבד בימים שלפני התפרצות נגיף הקורונה). 7% דיווחו כי הם צורכים כעת אלכוהול במידה רבה ובמידה רבה מאוד (עלייה חדה מהתקופה שלפני התפרצות הקורונה, אז דווח על 1% בלבד). 15% מהנבדקים דיווחו על צפייה בפורנו במידה רבה ובמידה רבה מאוד (לפני תקופת הקורונה דיווחו על כך רק 4%). 11% מהנבדקים דיווחו על השתתפות פעילה במשחקי הימורים במידה רבה ובמידה רבה מאוד (לפני תקופת הקורונה, דיווחו על כך רק 2%).
בקרב אלו שהיו מכורים לקנביס חלה עלייה של כמעט פי- 2 בדפוסי שתיית משקאות אלכוהוליים לעומת מכורים לסמים אחרים בתקופה זו של הקורונה. לעומת זאת, המכורים לשעבר בחומרים אחרים הראו עלייה של פי 6 במשחקי הימורים בפועל מאשר משתמשי הקנביס לשעבר. בקרב שתי הקבוצות נרשמה ירידה בביצוע קניות און ליין, כאשר המכורים לקנביס הראו ירידה פי 2 מאשר המכורים לשאר הסמים.
האתגר במניעת חזרה לשימוש של מכורים לסמים לשעבר הוא לא פחות גדול מטיפול באוכלוסייה שעדיין לא נגמלה. נראה כי תחושת האדישות וחוסר המוטיבציה שרבים חווים בימי הסגר עלולה להיות הרסנית עבור אנשים שנגמלו מסמים, ומומלץ להיות קשוב וערני לכמיהות שעשויות לעלות בימים אלו ולא לחכות לכך ש"המצב יירגע" כדי לטפל בהם. חשוב לדאוג לתחזוקה יומית של "ארגז כלים לשימור ניקיון מסמים" שכיום ניתן להנגשה גם ברשת: אפליקציות לתרגול כלים קוגניטיביים התנהגותיים ממוקדי שליטה בדחפים, תרגול מיינדפולנס מקוון לוויסות והרגעה, טיפולים פרטניים וקבוצתיים אונליין, יצירת מחויבות לתרגול מתמשך של חומרי עבודה ותרגול ביתיים באמצעות מעקב ושיתוף בקבוצות עבודה קטנות אשר מונחות על ידי איש מקצוע, השתתפות פעילה בקבוצות אונליין בשיטת 12 הצעדים, הקניית ייעוץ ותמיכה למשפחות מכורים ועוד.