top of page

שיעור מחז"ל: "שב ואל תעשה – עדיף" (תלמוד בבלי, מסכת עירובין)
פרופ' שאולי לב-רן, יו"ר אילסם


בתוך תקופה סוערת ממילא, מלאת קורונה ודאגות המלוות אותה, אנו באילסם נדרשים להגיב להצעות חפוזות לשינוי החקיקה בנוגע לסטטוס של קנביס בישראל.

הדבר אינו חדש לגמרי במחוזותינו, ומזה מספר שנים קיים שיח ער בנושא. ובכל זאת, נדמה שכעת קיימים כוחות פוליטיים וחברתיים המקדמים שינויי חקיקה ביתר-שאת. 
בחודשים האחרונים פעלנו באילסם למניעת שינויים בחקיקה מחשש להשפעות המזיקות של שינויים חפוזים אלו על בריאות הציבור. חברי ועד אילסם וחברים נוספים נפגשו בפורומים שונים, נועדו עם קובעי מדיניות ובכלל זה גורמים מובילים במשרדי ממשלה, חברי כנסת, אנשי מערכת הבריאות והרווחה, משפטנים ועוד. 
קיים בלבול רב בציבור, וגם בקרב אנשי מקצוע, בנוגע להבדלים בין ההצעות השונות המתייחסות לאי-הפללה וללגליזציה. חשוב להכיר הבדלים אלו, אשר בחלקם מהותיים.

עמדות אישיות של כל אחד ואחת מאיתנו בנוגע לסטטוס החוקי של קנביס מושפעות מדעות חברתיות, פוליטיות, תפקידה של המדינה וזכויות הפרט, ועוד.

כחברה, חובתנו באילסם להוות הקול המקצועי הנותן המלצותיו על בסיס מחקרים אודות השפעות קנביס ככלל ובייחוד על המחקרים המתפרסמים ממדינות בהם בוצעו שינויי חקיקה בשנים האחרונות. 
כך לדוגמא, בארצות הברית נראה כי בארצות בהם קיימת לגליזציה מלאה של קנביס קיימת עליה בשימוש באוכלוסייה הכללית ובקרב בני נוער, בתאונות הדרכים ובפניות לחדרי מיון פסיכיאטרים וכלליים. הדבר מדאיג בייחוד באותן ארצות המאפשרות מיתוג ומסחור של קנביס, בדומה לטבק ואלכוהול, אזי קיים סיכון רב יותר לעליה בשימוש ובייחוד בקרב בני נוער. 
בקנדה, בה אושרה לגליזציה אך לפני פחות משנתיים, התוצאות הראשוניות מעודדות יותר. אך שינויי החקיקה שם התרחשו כאמור לפני זמן קצר מאד באופן יחסי, ואין אפשרות של ממש להסיק מסקנות מהניסוי הזה עד שיעברו מספר שנים נוספות. 
בתלמוד ומן הפוסקים למדנו כי במקומות בהם יש ספק אם לעשות פעולה כלשהי שיתכן שתביא לתוצאה חיובית אך מאידך ייתכן שתגרום לתוצאה שלילית: "שב ואל תעשה - עדיף". ואכן, על אף שאנו נודעים בחוסר סבלנותנו כאן בלבנט (והח"מ ודאי אינו חף מכך), הנושא חשוב מדי מכדי שניחפז. מתקיים כיום ניסוי חברתי עצום-מימדים בו נבחן השינוי בסטטוס החוקי של קנביס על בריאות הציבור במדינות שונות. חלק מהתוצאות כבר פורסמו, ועל מנת ללמוד מחלק אחר אנו נדרשים להמתין עוד מספר שנים. הגם שרבים מאמינים כיום כי הפללתם של המוני צרכני קנביס ופגיעה בעתידם בגין שימוש אישי אינו יעיל ואף מזיק, לא ברור מהי החלופה הטובה ביותר. 
ובזמן הזה, חובתנו להוביל שיח מקצועי, עדכני, ורלוונטי. עלינו להתריע בפני הסיכונים הכרוכים בחלופות השונות ולהמליץ על דרכי פעולה מעשיים, ישימים ומבוססים על מחקרים מן העולם. ועד אילסם גיבש המלצותיו ל"ועדה לבחינת מדיניות הפללה ושימוש בקנביס" ואלו מובאות במלואם בעיתון זה. שינויים חפוזים בחקיקה עשויים להיות פופולריים אך מחירים כבדים לצידם. בחינה אחראית של שינויים בחקיקה דורשת בראש ובראשונה סבלנות ולמידה מעמיקה מהנעשה בעולם, בניה ותקצוב תכניות לאומיות למניעה בקרב בני נוער, הקצאת משאבים לטיפול בהתמכרויות, פיתוח אמצעים לצמצום תאונות דרכים, קביעה מושכלת של פרמטרים ספציפיים הקשורים בקנביס הנדרשים בכל סוג של חקיקה (משקל, ריכוז THC, צורות שימוש) ועוד סוגיות רבות. 
בלעדי אלו, אותה רכבת שיצאה מן התחנה עלולה להוביל אותנו אל עברי פי-פחת, במקום אל מחוז חפצנו. החפזון, ודאי במקרה זה, מן השטן. 

 

bottom of page