כנס ארצי -סמים, על רצף המניעה, הטיפול והאכיפה- עוד דברים שכדאי לדעת
הביאה לפרסום- סוזן בן עזרא- מנהלת תחום פיתוח טיפול ושיקום
כנס ארצי בהובלת הרשות הלאומית לביטחון קהילתי בשיתוף משרדי החינוך והבריאות ומשטרת ישראל- לציון שבוע המודעות הלאומי להתמודדות עם סמים ואלכוהול.
הכנס הארצי לציון שבוע המודעות הלאומי להתמודדות עם סמים ואלכוהול התקיים בתאריך 27/12/21 בזום ועסק השנה בהעברת מידע בנושא סמים ואלכוהול מהשטח, תוך מיקוד בתופעות אשר חלקן מוכרות יותר וחלקן פחות, שאנו פוגשים בעבודתנו השוטפת בקהילה וברמה הארצית בתחומי המניעה, טיפול ואכיפה.
את היום פתח מר אליעזר (לייזר) רוזנבאום, המשנה למנכ"ל המשרד לביטחון הפנים. כחלק מתפקידו מר רוזנבאום, משמש בימים אלה כמ"מ מנהל הרשות לביטחון קהילתי, והוא אשר על מהלך החזרה של הרשות למשרד לביטחון הפנים.
בדבריו פתח בברכה לשותפי העשייה, לאנשי הרשות לביטחון קהילתי ולעובדים והעובדות המצויים בחזית העשייה. עוד הוסיף, כי ההכשרה המתקיימת היום, היא חלק ממערך ההכשרות, הפעולות והתכניות המכוונות להתמודדות עם ההשלכות של השימוש בסמים ובאלכוהולומתבצעות לאורך כל חודשי השנה:
"אנו מצויים בפתחה של תקופה, כאשר ברקע השיח הציבורי הדואלי- של הלגיטימיות והסכנות של השימוש בקנאביס והרפורמות המתוכננות בשוק זה. על רקע האמור, מקבלת המחוייבות של כולנו משנה תוקף, לדאוג לשלומה של החברה בכלל ולבריאות ולביטחון הצעירים בה, בפרט."
יום הלמידה הורכב משלשה מושבים: טיפול, אכיפה ומניעה.
הרצאות המושב הראשון: טיפול ושיקום בהנחיית עו"ס סוזן בן עזרא, מנהלת תחום פיתוח טיפול ושיקום
מושב טיפול ושיקום עסק השנה בחיבור אל חדר הטיפול ואל חדר המיון, במיקוד על הכרות עם האוכלוסייה בתוך המפגש הבינאישי עם המטפל.
את ההרצאה הראשונה פתחה גב' אינה ארצי, עו"ס וקרימינולוגית מנהלת תחום התמכרויות במרכז ד"ר טל, מרצה בפקולטה לקרימינולוגיה במכללת "עמק יזרעאל" בקורס התמכרויות התנהגותיות. בהרצאה התמכרות נורמטיבית?! תופעה שעלולה לבקר בכל בית" בחנה את המושג "התמכרות נורמטיבית". הנגישות לחומרים ושינוי התפיסה החברתית ותפיסת הסיכון חוצים מגזרים, מעמדות ואוכלוסיות. בהרצאתה הדגישה את חשיבות ההכרות עם אספקטים אלו לטובת תכנון עבודה אפקטיבית ברמה הקהילתית והפרטנית.
ההרצאה השנייה ניתנה על ידי ד''ר אילן זינגר, מתמחה ברפואה דחופה בבית החולים איכילוב. . דר' זינגר נתן הצצה לעבודת המלר"ד, אבחון, זיהוי והפניה לטיפול של צעירים ובוגרים המגיעים לחדר המיון על רקע שימוש בחומרים פסיכואקטיביים. דר' זינגר חשף בפני המשתתפים את העולם המרתק של העבודה במלר"ד והדגשת החשיבות הרבה להעלאת מוטיבציה וגיוס לטיפול, בייחוד ברגעים של משבר ובראייה של מזעור נזקים עתידיים.
המרצה אשר סגר את מושב טיפול ושיקום היה מר דודי גולד - קרימינולוג (MA), מייסד ומנהל מרכז גולד לטיפול בהתמכרות לקנאביס וחבר ועדת הביקורת של החברה הישראלית לרפואה וטיפול בהתמכרויות (אילסם). דודי גולד הציג את האתגרים המרכזיים המלווים את הטיפול בהתמכרות לקנאביס ואפשר הצצה לשיח טיפולי אותנטי, מגייס וממוקד שינוי. עולם הקנביס מדובר רבות בנושאים של מדיניות, שינויים בעולם ושיח תקשורתי ופוליטי רחב. ההכרה בעולם הטיפולי סביב השימוש בקנביס הינו חשוב לעשייה הקהילתית, המניעתית והאכיפתית, כמו גם העלאת המודעות לזיהוי שימוש בעייתי והצורך בהגעה לטיפול.
הרצאות המושב השני: אכיפה. בהנחיית עו"ד אתי כהנא, מנהלת תחום בכירה חומרים פסיכואקטיביים
מושב זה עסק בחיבורים שבין המניעה לאכיפה.
המושב נפתח בהרצאה של פקד אהוד בבוש, קצין מניעה והסברה, ממחוז חוף במשטרת ישראל. פקד בבוש הציג סדנה ייחודית שפעלה השנה והוא היה שותף להנחייתה. מדובר בסדנא להורים שנהגתה על ידי אורית שפירו, מאגף המניעה ברשות לביטחון קהילתי, ביחד עם רפ"ק מיטל אברהמי ראש חוליית מניעה והסברה במשטרת ישראל. הסדנה נותנת מענה להורים אשר ילדיהם נחקרו בפעם הראשונה במשטרה.
ההרצאה השנייה במושב ניתנה על ידי רב פקד אילן מלכה, ראש חוליית חקירות נוער ארצי בחטיבת החקירות. רפ"ק מלכה הציג את נושא ההתמודדות עם גז הקצפות: במה מדובר, השימוש לרעה שנעשה בגז הקצפות והנזקים הנגרמים כתוצאה מהשימוש בו, וכן הציג מספר תיקים עדכניים ומעניינים של סחר בגז הקצפות שנחקרו ונחקרים במשטרת ישראל.
הרצאות המושב השלישי: חינוך ומניעה. בהנחיית עו"ס אורית שפירו, מנהלת תחום בכירה חינוך ומניעה
מושב זה עסק בהנגשת תכניות ומידע לפעילויות מניעה.
ההרצאה הראשונה הועברה על ידי טל איציקסון, נציגת ישראל בצוות השיפוט הבינלאומי של פרס המניעה של קבוצת פומפידו. טל איציקסון הציגה את פרס המניעה, מה נחשב להתערבות מניעה מצטיינת ואיך מתקיים הליך הבחירה על ידי קבוצת פומפידו.
ההרצאה השניה הועברה על ידי פאדיה מסרי, מדריכה מרכזת בחברה הערבית ומדריכה מחוזית במחוז צפון במשרד החינוך שהאירה את הובלת תכניות המניעה בבתי הספר בחברה הערבית.
המרצה האחרונה במושב זה היתה ד"ר חגית בוני נוח, מהחוג לקרימינולוגיה, באוניברסיטת אריאל. דר בוני נח הציגה את ההבדלים בין גישת ה"אפס סובלנות" שבשימוש בהתמכרויות לגישת "מזעור הנזקים".
לסיכום:
הכנס הסתיים בהכרה בכך שעל משרדי הממשלה מוטל לפעול ולקדם את האחריות הממשלית והחברתית, בכל הקשור לשימוש בחומרים פסיכואקטיביים.
הודגשה החשיבות של המשך שיתופי הפעולה והשיח המתמשך הבין משרדי והבין ארגוני, כדי שניתן יהיה להכיל ולהתמודד נכון עם שיח מורכב, דוגמת השיח על אסדרת השימוש בקנאביס בו שזורים יחד - השיח של הלגיטימיות מחד ושל הסכנות מאידך.
וועדת ההיגוי: אורית שפירו- מנהלת תחום בכירה מניעה, סוזן בן עזרא- מנהלת תחום פיתוח טיפול ושיקום, אתי כהנא- מנהלת תחום בכירה חומרים פסיכואקטיביים
הנחתה את הכנס: עו"ס טלי יוגב, ראש אגף בכיר טיפול ושיקום ברשות לביטחון קהילתי
בימים הקרובים יועלו ההרצאות לצפייה באתר הרשות לביטחון קהילתי