סיקור הכנס השנתי "אופיואידים – צרת רבים?"
ד"ר איתי בסר, יו"ר החברה הישראלית לרפואה וטיפול בהתמכרויות
בחודש דצמבר 2020 נערך הכנס השנתי של אילסם. חשבנו רבות על נושא הכנס ולאחר שיקולים רבים הנושא שנבחר היה המורכבות הרבה אשר קיימת זה שנים רבות וקשורה לטיפול ב-'תופעת האופיואידים', אשר על דעת רבים מוגדרת כמגיפה. רצינו לגעת בתופעה מהיבטים שונים היושבים על הרצף הביו-פסיכו-סוציאלי. הנושא שנבחר הוא במידה רבה בסימן "האח החורג והפחות סקסי", עד היום ישנה רתיעה מסויימת מלעסוק בו, או לכל הפחות להפנות מבט לצד השני כאשר הבעיה מוצפת ודורשת מענה. הכנס גרף שבחים רבים מטעם המשתתפים ולמרות האתגר הגדול של קיום הכנס באופן וירטואלי כמות המשתתפים היתה מרשימה, ההרצאות היו מגוונות, מעמיקות ועשירות ולא חווינו תקלות טכניות במהלך היומיים שהוקדשו לו.
תחום רפואת האופואידים, הטיפול בתלות ובהתמכרות אליהם, כולל מניעה ראשונית שניונית ושלישונית, מעמיד מול עיננו מראה דרכה אנו לא תמיד 'אוהבים' את מה שאנו רואים. צרת האופיואידים חולשת יבשות ודיסציפלינות וכשאנו פונים ליישב אותה ולפתוח אותה לדיון ברור לכולם כי ההסתכלות והטיפול בה דורשים שיתוף פעולה של תחומים רבים ברפואה, בינהם פסיכיאטריה, רפואת כאב, רפואת משפחה, בריאות הציבור ומקצועות אחרים דוגמת כירורגיה אורטופדית ועוד.
התכנים המקצועיים בכנס חלשו בצורה רוחבית על ההיבטים השונים בהתמודדות שלנו כמטפלים עם בעיית ההתמכרות לאופיואידים.
התחלנו בסקירה קצרה של פרופ' לב-רן על הבורות והפוליטיקה שליוו את המהלך הממושך של לגיטימציית הטיפול באופיואידים. המשכנו להרצאה מרתקת מאת פרופ' יורם יובל על הכאב הנפשי ואובדנות. ד"ר איגור גורז'לצ'ן ביצע עבורנו סקירה היסטורית של סוגי האופיואידים, ומשם צללנו להיכרות קצרה עם תעשיית השוק השחור של תרופות מרשם באדיבותו של ד"ר רוני ברקוביץ' מנהל אגף אכיפה במשרד הבריאות וכחלק מעיסוקיו מטפל בפשיעה הפרמצבטית. ד"ר ראובן דרסלר וד"ר ליאורה שכטר סיפרו לנו הן על המורכבות שבטיפול בקהיקלה בתלות ובתמכרות לאופיואידים, ואף הציגו טכניקות שונות המיושמות כיום להתמודדות עם התופעה. גב' נטליה גרינברג, מנהלת קהילה טיפולית 'רוח מדבר' הציגה בפנינו פרוייקט מקסים, ראשון מסוגו, של שילוב סובוקסון בקהילה טיפולית.
היום השני לכנס היה מגוון גם כן, חלק מההרצאות נגעו בשדות הקליניים והטיפוליים – טיפול באיבוגה שהועבר ע"י גב' שגית מזמר, 2 הרצאות העוסקות בטיפול המורכב בסובלים מכאב כרוני ותלויים באופיואידים אשר הועברו ע"י הגב' שרון בירו-סלוטקי וד"ר נטע בן ארי, כאשר ד"ר אשר ולר דיבר על בעיית האופיואידים בבני נוער. בכדי לארוז את ההתייחסות הביו-פסיכו-סוצאלית לבעיית האופיואידים מר חגי ברוש, ראש אגף בכיר רבשות הלאומית למלחמה בסמים, אלכוהול ואלימות שטח בפנינו היבטים חברתיים רלוונטים לתופעה. ד"ר חגית בוני-נח העשירה אותנו בנושא אשר כמה שנדבר עליו כנראה שלא יהיה מספיק – מזעור נזקים.
חברי אילסם רוצים הודות לכל המרצים על הנכונות לתרום מזמנם ומהידע שלהם ולא מעט בזכותם גרף הכנס מחמאות רבות.
ברצוני להודות לועדה המארגנת של הכנס, פרופ' שאולי לב-רן, ד"ר אביבה וולף, ד"ר דורית פורת, ד"ר חגית בוני-נח, ד"ר דניאל פיינגולד, ולגב' ציפי בורק רכזת החברה מטעם הר"י על תרומתם הכבירה לבניית הכנס ולניהולו.