top of page

הכנס השנתי של אילסם "חיבורים- טיפול בהתמכרויות- פתרון מורכב לבעיה מורכבת"

מאת: ד"ר איתי בסר, יו"ר אילסם

 

בחודש דצמבר 2021 נערך הכנס השנתי של אילסם. חשבנו רבות על נושא הכנס ולאחר בחינת כל השיקולים בחרנו להביט בצורה רחבה על המורכבות שבטיפול בהתמכרויות ובחיבורים בין הדיסציפלינות השונות. מי אם לא חברי אילסם מייצגים בצורה הטובה ביותר את החיבורים וההתייחסות הביו-פסיכו-סוציאלית בבואנו לטפל בהתמכרות ובתחלואה כפולה.  

ההתלבטות השניה נחה בצל מגפת וירוס הקורונה עם הופעת זן המחלה החדש, האומיקרון, כאשר בפנינו 3 אפשרויות – לקיים את הכנס פרונטאלית, בתצורה וירטואלית או לבטלו. לבסוף הוחלט לקיימו פרונטאלי באופן מלא ובדיעבד ההחלטה היתה נכונה ביותר.

התכנים המקצועיים בכנס חלשו בצורה רוחבית על ההיבטים השונים בהתמודדות שלנו כמטפלים עם המורכבות שבטיפול ההתמכרויות, כך שנוצר תמהיל הרצאות ומרצים עשיר ומגוון.

היום הראשון החל בסקירה קצרה של יו"ר אילסם אודות השנה החולפת (מצגת הכוללת את הסקירה מצורפת בסוף הסקירה), המשכנו בהרצאה מקוונת מרתקת של פרופ' דיוויד נאט, מבכירי הפסיכופרמקולוגים בעולם, על היבטים ביולוגיים, טיפוליים ופוליטיים בהתמכרות. את היום קינחנו בהרצאתה של ראשת שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות, ד"ר טל ברגמן על תכניות עתידיות לרפורמה הביטוחית בתחום ההתמכרויות והעברתה מהתוספת השלישית לתוספת השניה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי.

היום השני החל בהרצאתו של ד"ר איגור גורז'לצן בה הציג את 'הטיפול בסובלוקייד- טיפול חדשני אחת לחודש להתמכרות לאופיאטים, מהבסיס הקליני לפרקטיקה רפואית בשנת שימוש ראשונה בישראל'.

מייד לאחר ההרצאה התקיימו ארבעה מושבים עוקבים:

  1. 'אתיולוגיה - מבט ביו-פסיכו-סוציאלי על מחלת ההתמכרות': יו"ר המושב - ד"ר סרג'יו מרצ'בסקי, ובו הציגו ד"ר שרון רבינוביץ' שנקר ('מנגנונים נפשיים בהתמכרות ובהחלמה: מבט אינטרדיסציפלינרי'), ד"ר בל גבריאל-פריד ('נתיבים להתמכרות והחלמה'), וד"ר נדב שליט ('נוירוביולוגיה של התמכרות').

  2. 'פוסט טראומה ופוסט טראומה מורכבת': יו"ר המושב - ד"ר אביבה וולף, ובו הציגו ד"ר פרידמן יונתן ('נשים - התמכרות וטראומה'), מר גיא אוראל (״העצמי״ כחומת מגן של הנפש"), וגב' לידור פימה וגב' נגה טמיר ('העבודה השיקומית עם נפגעי טראומה').

  3. 'פסיכותרפיה בהתמכרויות': יו"ר המושב - ד"ר שירה סובול, ובו הציגו ד"ר שרון זיו-ביימן ('האינטגרציה של גישות בפסיכותרפיה'), מר חגי מזלי ('12  צעדים "דינאמיים" לטיפול בהתמכרויות'), וגב' גב' רוני רוקח ('התמכרות למין ופורנוגרפיה בחדר הטיפול הזוגי').

  4. 'המפגש בין הפורמלי לבלתי פורמלי בניהול מחלה והחלמה': יו"ר משוב משותפות - ד"ר חגית בוני-נח וד"ר דורית יודשקין-פורת ובו הציגו ד"ר אמנון מיכאל ('טיפול ממוסד או "רוחני" במכורים'), ד"ר דורית יודשקין-פורת ('טיפול בהתמכרויות נוער'), ומר דודי גולד ('הצעד ה-13 - גישות חדשות לאוכלוסיות מגוונות').

המושב החמישי נערך ביום השלישי לכנס, בהנחיית יו"ר אילסם תחת הכותרת 'התמכרויות מאז ועד היום'. במושב הציג מר חגי ברוש ('הרשות מאז ועד היום') ומר עמרי פריש ('המודל ההוליסטי לנפגעי סמים מהדור החדש').

חברי אילסם רוצים להודות לכל המרצים על נכונותם לתרום מזמנם ומהידע שלהם, ובזכותם גרף הכנס מחמאות רבות.

ברצוני להודות לוועדה המארגנת של הכנס שפעלה לצידי, ד"ר אביבה וולף, ד"ר סרג'יו מרצבסקי, ד"ר דניאל פיינגולד, ד"ר חגית בוני-נח, מר לב שגל, גב' מור יהודאי, ד"ר שירה סובול, וכמובן לגב' ציפי בורק רכזת החברה מטעם הר"י, על תרומתם הכבירה לבניית הכנס, לניהולו ולהצלחתו.

קישור למצגת האסיפה הכללית: https://ima-contentfiles.s3.amazonaws.com/final_pp.pdf

bottom of page