top of page

מבט אינטגרטיבי על קבוצות לעזרה עצמית

מאמר זה מבוסס על הרצאה שהוצגה בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה וטיפול בהתמכרויות 2021

דודי גולד, קרימינולוג, מייסד ומנהל "מרכז גולד" לטיפול בהתמכרות לקנאביס

גישת טיפול אינטגרטיבית, אשר שמה דגש על התאמת הטכניקה הטיפולית למשתני ומאפייני המטופלים, הנה רווחת בטיפול בהתמכרויות. הגישה מאפשרת שילוב של עקרונות טיפוליים וטכניקות שונות, ומייצרת ארגז כלים רחב ומדויק יותר לצרכיו ולמסוגלותו של המטופל. בעוד הגישה האינטגרטיבית מאוד רווחת בטיפול בהתמכרויות, נראה כי היא פחות רווחת בהפניית מטופלים לקבוצות לעזרה עצמית שעובדות בשיטה שונה מ 12 הצעדים. 

תכנית 12 הצעדים מסייעת בהצלחה לרבים ברחבי העולם לטפל בהתמכרות לחומרים או בהתנהגויות ממכרות, בין אם stand alone treatment או כתכנית תומכת טיפול. אולם, מה עם אלו שלא מצליחים להתחבר או להשתלב בתכנית 12 הצעדים?

מתוך הניסיון המקצועי שצברנו במרכז גולד, נוכחנו לדעת כי רבים מהמטופלים במרכז, אשר מתמודדים עם התמכרות לקנאביס, מתקשים להתחבר ולהתמסר לטיפול באמצעות תכנית 12 הצעדים. רבים מהמטופלים מביעים התנגדויות לתפיסות ומושגים מרכזיים בתכנית 12 הצעדים; התנגדות להגדרת ההתמכרות כמחלה כרונית, לתפיסת המשתתפים כמתמודדים עם תגובה אלרגית לחומר או להתנהגות, אשר שמחייבת הימנעות מוחלטת מחומרים או מהתנהגויות ממכרות. התנגדות לשיח רוחני-דתי ולמושגים בסיסיים כגון חוסר אונים, כניעה, בקשת עזרה, כוח עליון וכו'.

שאלנו את עצמינו, מה יש לנו להציע עבור מטופלים שפשוט לא מתחברים לגישה הזאת, או עבור אלו שנתרמו משיטה זו בעבר אך חדלו להגיע ומרגישים שזקוקים כיום למשהו שונה?

בשנים האחרונות אנו עדים לצמיחה עולמית של קבוצות לעזרה עצמית ולהחלמה מהתמכרויות, אשר מציעות פתרון לאלו שלא הצליחו לקבל מענה  בתכנית 12 הצעדים. נראה כי כיום, קיים מגוון רחב ועשיר של תכניות, שמציעות חליפה טיפולית מותאמת לצרכים הייחודיים של המטופלים השונים.

מאמר זה, יציג בקצרה שלוש תכניות לעזרה עצמית, אשר נמצאו כיעילות עבור המטופלים במרכז גולד. ההתייחסות תכלול: 1. ייחוד הקבוצה 2. מטופלים להם הקבוצה יכולה להתאים  3. זמינות הקבוצה בארץ.  

SMART Recovery  

SMART Recovery הינה תכנית להחלמה מהתמכרויות אשר מציעה לחברים בה רשת תמיכה וכלים פרקטיים שנשענים על עקרונות ה-CBT SMART = Self-Management and Recovery) Training). תכנית זו נמנעת מכל התייחסות להיבט רוחני-דתי. בקבוצות משולבים משתתפים עם התמכרויות שונות, הן לחומרים שונים והן להתנהגויות ממכרות. התכנית מתמקדת בהקניית כלים קוגניטיביים-התנהגותיים לבנייה ושימור של מוטיבציה, להתמודדות עם דחפים ותכנית לניהול אורח חיים מאוזן. מנחי הקבוצות עברו הכשרה ייחודית רשמית של SMART Recovery.

מצאנו שתכנית זו מתאימה במיוחד למטופלים אשר נמצאים בתחילת התהליך הטיפולי, זקוקים לרשת תמיכה אשר מבוססת על הזדהות אך חשים ציניות ומסתייגים משילוב ההיבט הרוחני שמודגש בגישת 12 הצעדים. לעומת זאת, מצאנו כי מטופלים אשר נמצאים בשלבים מתקדמים בתהליך ופיתחו יכולת לשיח רגשי ועיבוד אירועי עבר, מתקשים להתחבר או נושרים מהשתתפות בתכנית Recovery SMART, בשל התמקדות התכנית בפן ההתנהגותי. התכנית אינה פועלת בישראל כיום אך ניתן להשתלב בה באמצעות קבוצות מקוונות באנגלית.

Recovery Dharma

Recovery Dharma הינה תכנית להחלמה מהתמכרויות אשר מבוססת על כלים בודהיסטיים שנמצאו יעילים להתמודדות עם התמכרות, לרבות תרגול מדיטציה, התבוננות פנימית והעצמת החמלה. רבים מהחברים בתכנית הינם חברים לשעבר בקבוצות 12 הצעדים השונות, אשר נקיים מסמים, אלכוהול או התנהגויות ממכרות מזה שנים רבות, ומודעים היטב לצורך ב"תחזוק תהליך ההחלמה". רבים מהם שיתפו כי חדלו להגיע למפגשי 12 הצעדים מזה שנים משום שהרגישו שהגיעו ל"תקרת זכוכית" בהתפתחות האישית שלהם דרך תכנית זו. 

מצאנו שתכנית זו מתאימה במיוחד למטופלים אשר פתוחים לטפל בהתמכרות גם בהיבט הרוחני, אולם מתקשים לעשות זאת באופן אותו מציעה תכנית 12 הצעדים. לעומת זאת, מצאנו כי מטופלים בתחילת דרכם, אשר חלקם חשים מוצפים, חסרי מנוחה ותזזיתיים, מתקשים להתחבר לתכנית זו, מאחר ובמהלך המפגשים מתבצע תרגול מדיטציה ממושך. התוכנית פועלת בישראל בקבוצה שבועית מקוונת בעברית, ובנוסף ניתן להתחבר לקבוצות מקוונות הפועלות באנגלית.

ACA

 (Adult Children of Alcoholics & Dysfunctional Families) ACAהיא תכנית אשר מתמקדת בהתבוננות ובהתמודדות עם השפעות הגדילה במשפחות שאופיינו בחוסר תפקוד בילדות, על חיי הבגרות של חברי התכנית. רבים מהחברים בתכנית הינם מכורים בעצמם. למרות שהתכנית הזו מוכרת על ידי רבים כשמיועדת עבור אנשים שגדלו להורים אלכוהוליסטים, האמת היא שזו תכנית שפתוחה לכל משתתף שסבור כי גדל במשפחה לא תפקודית ושכתוצאה מכך חווה במהלך ילדותו הזנחה או התעללות. ACA הינה תכנית 12 צעדים, אולם היא שונה מאוד מרוב תכניות 12 הצעדים הפועלות כיום. היא שמה דגש על נגיעה עמוקה בחוויות ילדות כואבות ומעצבות, מתנהלת בסגנון תקשורת עדין ולא סמכותני ומעודדת חיבור יצירתי לחלקי עצמי שונים. בדומה לתכנית Recovery Dharma, גם רבים מהחברים בתכנית ACA הינם חברים לשעבר בקבוצות 12 הצעדים השונות, אשר נקיים מסמים, אלכוהול או התנהגויות ממכרות מזה שנים רבות.

מצאנו שתכנית זו מתאימה במיוחד למטופלים שנמצאים בשלבים מתקדמים בתהליך הטיפולי. מטופלים אשר עבדו ופיתחו משאבים שיאפשרו להם להכיל את התכנים המורכבים והזיכרונות הטראומטיים שעולים במפגשי קבוצות ACA, אשר עלולים לגרום להצפה ואף לנסיגה בתהליך. התוכנית פועלת בישראל, גדלה ומתפתחת בהדרגה ובשנת 2021 אף התקיים הכנס הראשון של ACA ישראל. כיום פועלות בארץ קבוצות פרונטליות בעברית בערים שונות, לצד קבוצות מקוונות בעברית ובאנגלית.

 

הצעד ה 13 של המטפל בהתמכרויות

כל מי שמטפל באנשים שמתמודדים עם התמכרויות, בוודאי מבין שטיפול יעיל מצריך הסתכלות הוליסטית ואינטגרטיבית, בה המטפל רואה את האדם שבמצוקה, מזהה את הצרכים הטיפוליים הייחודיים שלו ומגלה יצירתיות בגיבוש אסטרטגיית הטיפול הנכונה עבורו. חשוב שכל מטפל יזכור שהצעד ה-13 דורש ממנו לצאת מהתבנית המוכרת, להכיר את המאפיינים השונים של הקבוצות השונות, לזהות את המאפיינים והצרכים הרלוונטיים של המטופל ולבחור את הזמן הנכון לשילובם בקבוצות השונות.

bottom of page