top of page

כנס 'פסיכותרפיה בהתמכרויות' השלישי-   של אילסם

מאת ד"ר דניאל פיינגולד,  אוניברסיטת אריאל וחבר וועד אילסם

 

את הכנס פתח פרופ' שאול לב-רן, יו"ר אילסם, שדיבר על הצורך הבוער לעסוק בבדידות בפסיכותרפיה בהתמכרויות לאור הסגר המתקרב ולצד העלייה שנצפתה בתקופה האחרונה בשכיחות של שימוש בסמים ואלכוהול והעליה בהישנות של שימוש בקרב מכורים.

פרופ' נתי רונאל מאוניברסיטת בר-אילן והמרכז הטיפולי 'רטורנו' פתח בהרצאה שכותרתה "דרך החסד- תוכנית רוחנית לטיפול מקצועי בהתמכרויות". בהרצאתו הציג פרופ' רונאל את התכנית 'דרך החסד' שהינה תכנית מבוססת 12-צעדים המותאמת לעבודה טיפולית בהקשר של פסיכותרפיה פרטנית, שאחד מעקרונותיה המרכזיים הוא הימנעות יזומה מדפוסי התנהגות, מחשבות הרסניים, כזו המאפשרת בחינה של דפוסי התנהגות והרגשות העומדים בבסיסם.

בהרצאתה "מהתנפצות הפנטזיה לבניה מחדש- שלבים בטיפול בבנות זוג של מכורים", של הציגה אילה אלבאז מודל עבודה שתפקידו לייצר שינוי בסביבה המשפחתית שיאפשר ביסוס של תהליכי שינוי של המטופל. לפי המודל התיאורטי והקליני, התמודדותן של בנות הזוג מקבילה לחמשת השלבים של אובדן של קובלר-רוס, ותפקידה של הקבוצה הטיפולית הוא ללוות את בת הזוג במסעה בין שלבים אלו.

אודליה כלף, בהרצאתה "תנועתה של אוֹנוּת במרחב הטיפולי- עבודה עם גוף, נפש ורוח", הזמינה את המטפלים לזָהות בטיפול עם אנשים הסובלים מהתמכרות מקומות פוטנטיים של המטפל, המטופל והקשר הטיפולי. אלו יכולים על ידי יצירת מרחב טיפולי בטוח שיאפשר למטופל להפנות את כוח החיים (הליבידו) שלו אל המציאות הבריאה.

ד"ר גליה תנאי דיברה על כוחה של חמלה עצמית בעבודת ההחלמה של אנשים הסובלים מהתמכרות. ההרצאה התמקדה בשילוב החמלה העצמית במהלך התנועה הטיפולית במעגל השינוי, ובעיקר בשלב ההישנות (Relapse). ד"ר תנאי מציעה למטפלים לבחון עם מטופליהם מה הפונקציה של החזרה לשימוש, איזה צורך רגשי היא משרתת, ולעשות זאת בטון סקרני ולא מאשים. הדיאלוג הרצוי הוא דיאלוג חומל (compassionate dialogue), כזה המבקש להתחבר לכאב ולא להתנתק ממנו, ומאפשר להישנות להיות יותר קצרה פחות הרסנית בחיי המטופל.

ד"ר אווה הוך (Eva Hoch) הציעה מבט על ההתמודדות עם נגיף הקורונה במחלקה להתמכרויות במינכן, גרמניה. ישנן השלכות פסיכולוגיות קשות לבידוד, כולל חוסר וודאות, כעס, דיכאון ועוד, הן במהלך והן לאחר הבידוד. ארגז הכלים לעזרה ראשונה בטיפול נפשית בקורונה שפותח בבית החולים כלל קו טלפוני הזמין 24/7 למטופלים, לבני המשפחה ולאנשי הצוות, וכן עזרה נפשית מקוונת באמצעות טאבלטים שחולקו במחלקות השונות. ההתערבות הפסיכולוגית שפותחה התמקדה בתקשורת בטוחה וברורה שעיקרה: יצירת קשר, הגדרת המצב המשברי, הפחתת סימפטומים והפעלת מקורות תמיכה נוספים.

הרצאתה של טלי סמני עסקה בדפוסי שימוש בקרב האזרחים ממוצא אתיופי בישראל. למרות הדימוי של עליית יהודי אתיופיה, שהרי עבור רבים מהם החוויה הייתה טראומטית ורבים סבלו בארץ מתסמינים פוסט-טראומטיים ודיכאון. נטייתם של רבים מיוצאי אתיופיה היא לא לבטא את המתרחש בעולמם הפנימי, הן בשל הבדלי מנטליות והן בשל טראומת ההגירה והקליטה וכן העברה בין-דורית של הטראומה הזו לילדים ולמתבגרים.

הכנס השנה היה מגוון ומרתק והעניק הזדמנות עבורנו, מטפלים מפרופסיות שונות, לחלוק ידע ואת התחושות שעולות בתקופה המורכבת הזו.

נתראה בשנה הבאה בכנס 'פסיכותרפיה בהתמכרויות #4'

תוכנית הכנס - פסיכותרפיה מבידוד לבדידות.
bottom of page