top of page

יום עיון של אילסם בנושא 'מזעור נזקים'

מאת: עו"ס עמית צור

ב-14 למאי, התקיים יום עיון מקוון של אילסם ראשון מסוגו בישראל בנושא 'מזעור נזקים'. 'מזעור נזקים' הינה גישה פילוסופית אשר מעבירה את הדגש מעיסוק בסמים לעיסוק באדם עם ההתמכרות, ולהשפעות ההתמכרות על חייו. הגישה היא גישה אמפטית, המכילה בחובה אסטרטגיות שנועדו להפחית השלכות חמורות של התמכרות ושימוש בסמים, הן בקרב אנשים עם התמכרות והן בקרב הקהילות שלהם. בשנת 2015, הכריזה ועדת הכנסת לטיפול בנזקי האלכוהול והסמים, כי גישת מזעור הנזקים היא גישה אפקטיבית ביותר ורצויה בעיני אנשי מקצוע וממשל. למרות הצהרה זו, נראה כי גישת מזעור הנזקים מתקשה לצאת מהתיאוריה לפועל, למעט מספר מוגבל של מסגרות.

במהלך שנת 2019, החל לפעול במסגרת אילסם הפורום למזעור נזקים. מטרת הפורום היא לסייע בשיתוף הידע אודות הגישה מתוך מטרה לקדם את הטיפול בהתאם לעקרונותיה. הפורום כולל אנשי מקצוע שונים מתחומים שונים, כאשר המשותף לכולם הוא האמונה הבסיסית לפיה גם אם אין פתרון אבסולוטי להתמכרויות, יש לפעול להפחתת הנזקים שלהן. לאור תקופת הקורונה המורכבת שהעלתה בפנינו אתגרים שונים ומגוונים, יום העיון הותאם לתקופה- הן מבחינת הפורמט הווירטואלי והן מבחינת תוכן הרצאות.

בפתיחת היום, הסביר פרופ' שאולי לב רן יו"ר אילסם, אודות גישת מזעור הנזקים. הוא הציג את הבסיס הפילוסופי שלה, והתייחס לדילמות האתיות העולות מנקיטה בה. פרופ' לב רן הדגיש את חשיבות ההתמודדות של אנשי מקצוע עם דילמות אתיות בתחום, ואת הצורך שלנו כמטפלים לייצר הצלחות קטנות מבלי לצפות לפתרונות מוחלטים. לסיכום, הציג פרופ' לב רן את הצורך המהותי של מסגרות למזעור נזקים בהכרה תקציבית משמעותית ויציבה יותר.

המושב הראשון נערך בהובלתה של ד"ר אביבה וולף, מזכל"ית אילסם ומהלת מערך תחלואה כפולה במרכז לבריאות הנפש, באר יעקב. המושב נועד להציג תמונת מצב של הגישה במבט עולמי ומקומי.

ד"ר חגית בוני נח חברת ועד אילסם מהחוג לקרימינולוגיה באוניברסיטת אריאל, הציגה סקירה עולמית אודות נושא מזעור הנזקים. תחילה הציגה סטטיסטיקות עולמיות לגבי מספר המשתמשים בסמים, אנשים עם התמכרות , אנשים שמתו כתוצאה מסמים ומספר הנדבקים במחלות זיהומיות קשות דוגמאת איידס והפטיטיס סי. כך, מרתק היה לשמוע עד כמה מגיפות עולמיות קשות למעשה שיפרו את מצבם של אנשים עם התמכרות בעולם כולו. בהקשר האקטואלי של מגיפת הקורונה, הדגישה ד"ר בוני נח את החשיבות של הקמת חדרי הזרקה בישראל לטובת הפחתת ההזרקה במרחב הציבורי והגברת הטיפול הרפואי במכורים חסרי בית, עבורם מחלת הקורונה עשויה להפוך לקטלנית ביתר שאת, הייחוד לאור הזנחת זכותם הבסיסית לקבלת טיפולים רפואיים הכרחיים.

ד"ר סרג'יו מרצ'בסקי , חבר ועד אילסם, המשיך את המושב והציג את עבודת מרפאת "היבטים" בשבע עשרה שנות פעילותה והמודל בעזרתו מטפל במכורים לאופייאטים. ד"ר מרצ'בסקי הדגיש את חשיבות יכולת הבחירה של המטופל בטיפול. בהתאם לרוח גישת מזעור הנזקים, מטרות ואופן הטיפול צריכות להיות מוכתבות בידי המטופל, בהתאם לצרכיו ויכולתיו.

המושב השני נערך בהובלת של ד"ר דורית פורת, חברת ועד אילסם ומנהלת טיפול יום תחלואה כפולה "העוגן לנוער" וע. מנהל בית החולים לב השרון. המושב עסק ביישום הגישה בקרב אוכלוסיית קצה. ראשונה, הציגה המשפטנית רעות גיא, אחראית תחום קצה בעמותת עלם. הגב' גיא הציגה את מציאות חייהם המורכבת של צעירים רבים בישראל אשר חווים מציאות חיים שאינה בטוחה. הודגש העיקרון החשוב של מפגש עם אוכלוסיות במקום בו הן נמצאות, תוך למידה מניסיון חייהם של המטופלים ומחוכמת ההישרדות שלהם. כך גם, הסבירה רעות אודות קשיי התקופה שהציפו קשיים תקציביים וקשיי מיגון של מטפלים ומטופלים כאחד.

אחריה הציגה עו"ס וקרימנולוגית קלינית נעמה ריבלין, מייסדת ומנהלת ארגון סלעית. היא הציגה את פעילותה הייחודית של סלעית, בדגש על דירת החירום שמטרתה למזער נזקים בקרב נשים במעגל הזנות. עו"ס ריבלין הדגישה את החשיבות של יצירת הקשר כבסיס טיפולי. זאת, בעזרת סיפוק של מענים בסיסיים הכוללים אוכל, מקום לינה וטיפול רפואי. מכאן, הדגישה את הצורך לספק טיפול שאינו כולל תנאי סף מחמירים של התחייבות לתהליך שיקומי וגמילה.

המושב האחרון נערך בהובלתו של ד"ר דניאל פיינגולד, פסיכולוג שיקומי מומחה, המחלקה לפסיכולוגיה, אוניברסיטת אריאל. המושב עסק במבט לעתיד ומדיניות. ראשון, הציג ד"ר יונתן פרידמן. הרצאתו עסקה במזעור נזקים במסיבות ופסיטבלים. מסיבות אלו, נעדרו לפרק זמן קצר במהלך תקופת הקורונה, אך כבר החלו לשוב לפעילות ברמה הווירטואלית, ונראה כי חזרתן לחיינו קרובה מתמיד. הרצאתו של יוני עסקה בחשיבות מזעור הנזקים בפסיטיבלים אלו, אשר כוללים מענים של מרחבים בטוחים וערכאות לבדיקת טיב החומרים בהם משתמשים החוגגים. הרצאתו הדגישה את החשיבות והיעילות המוכחת של מזעור נזקים בהקשרים אלו, ואת הקושי בקיום מזעור נזקים מסוג זה תחת מציאות המגדירה את השימוש בסמים כעבירה פלילית, אותה אוכפים ביתר שאת במסיבות מסוג זה.

אחריו הציגה עו"ס ענבל קרייזר את פעילות מרפאת היום לתחלואה כפולה בבית החולים באר יעקב, נס ציונה. עו"ס קרייזר הסבירה את העבודה המתאפשרת במסגרת המרפאה אשר מצליחה לספק טיפול מיטיב ככל הניתן תחת מגבלות קשות של זמנים ותקציבים. ענבל הדגישה את הקושי לשמר סטינג קבוצתי גם במהלך משבר הקורונה, ואת דרכי ההתמודדות היצירתיות בהן השתמשו כדי לספק רציפות בטיפול גם בתקופת הסגר.

בסיום המושב, הסביר ד"ר איציק לוי, מנהל מרפאת HIV בתל השומר אודות עבודתו במרפאה. ד"ר לוי הדגיש את הדילמות האתיות העולות מטיפול בPREP. בדומה לכלל התוכניות והטיפולים הניתנים בהתאם לגישת מזעור הנזקים, עולות דילמות אתיות מורכבות אשר מצריכות מאנשי מקצוע גמישות מחשבתית ויכולת לבחון באופן מתמיד כיצד הטיפול שאנו בוחרים לספק או לא לספק מקטין נזקים אפשריים ובפועל מגביר את יכולת המטופל לקחת אחריות על התנהלותו.

בסיכום היום, הציגה עו"ס עמית צור, את הפורום למזעור נזקים באילסם. הפורום הוקם מתוך שאיפה לקדם את הנקיטה בגישה במסגרות שונות ומגוונות ככל הניתן. מטרתו לספק לחבריו היכרות עם אנשי מקצוע נוספים התומכים בגישה, והקניית ידע נרחב ככל הניתן אודותיה. עו"ס צור הציעה לכלל הצופים להצטרף לפורום ולקידום הגישה.

ברצוננו להודות לכלל המציגים וההוגים של יום העיון, ולאחל לכם צפייה מהנה בתכני היום.

לצפיה בהקלטת הכנס: https://www.youtube.com/watch?v=U37RuqOKfuE&t=2129s

bottom of page